Veelgestelde vragen aan Kompas Makelaars en Taxateurs Spijkenisse
Onze klanten beoordelen ons met een 9,4
Header

Kompas, de makelaar die dag en nacht voor je klaarstaat.

FAQ

Een woning kopen of verkopen doe je niet dagelijks. En dus begrijpen wij als geen ander dat je hier vragen over hebt. Om je alvast een eindje op weg te helpen, hebben we de meest gestelde vragen over het kopen en verkopen van een woning op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!

  • Hoe ben ik het snelst op de hoogte van jullie woningaanbod?

    Voordat onze woningen op Funda.nl komen te staan plaatsen wij altijd een sneak preview van een nieuwe woning op onze Facebookpagina . Door onze Facebookpagina te liken ben je als allereerste op de hoogte van ons woningaanbod in Spijkenisse en omgeving.

  • Wat houdt een inloopmoment in?

    Wanneer wij veel aanvragen voor een bezichtiging van een woning ontvangen, organiseren wij een inloopmoment. Het kan dus zijn dat er tijdens een inloopmoment meerdere potentiele kopers aanwezig zijn in de woning. Een inloopmoment duurt vaak een uur. Dat betekent dat jij op elk moment in dat uur kan langskomen om de woning te bezichtigen. Door de spreiding van het aantal kijkers kan jij vaak alsnog de woning rustig bekijken. Tijdens een inloopmoment is er altijd een makelaar aanwezig.

  • Ik wil een woning kopen. Wat moet ik doen?

    Het is belangrijk om te weten wat je kan lenen. Goed financieel advies is essentieel. Je wilt natuurlijk zorgeloos kunnen (blijven) wonen. Via Kompas Makelaars is het eerste hypotheekgesprek met een van de onafhankelijke hypotheekadviseurs van Veas & van der Leeden gratis en vrijblijvend. Tijdens dit gesprek bespreek je samen met de hypotheekadviseur hoe zij jou kunnen helpen bij het realiseren van jouw woonwensen

    Daarnaast maak je bij Kompas Makelaars een afspraak met een van onze makelaars om de woning te bezichtigen. Tijdens de bezichtiging ontvang je een woonbrochure met alle informatie en gegevens van de woning. Als je na de bezichtiging de woning wilt kopen kan je een bod uitbrengen. Wij gaan hier vervolgens mee aan de slag en geven jou een terugkoppeling. Als jouw bod is geaccepteerd teken je een voorlopig koopcontract.

    Jouw hypotheekadviseur adviseert en begeleidt je in het gehele traject tot jouw hypotheek helemaal rond is.

  • Hoe breng ik een bod uit?

    Nadat je een woning hebt bezichtigd kan je een bod uitbrengen door ons een e-mail te sturen met daarin onderstaande gegevens. Let op! Je kan geen bod uitbrengen zonder dat je de woning hebt gezien.

    • Adres van de woning waar je een bod op uitbrengt.
    • Het bod, bedrag in euro´s.
    • Wel/niet onder voorbehoud van financiering (onder voorbehoud van financiering wanneer je een hypotheeklening nodig hebt voor het financieren van de woning).
    • Wel/geen bouwtechnische keuring
    • Voorkeur voor oplevering
    • Persoonsgegevens + contactgegevens
  • Is het hoogste bod altijd de koper?

    Dat hoeft niet. Voor een verkoper kunnen ook voorwaarden en opleverdatum een belangrijke rol spelen in het accepteren van een bod.

  • Mijn bod is geaccepteerd, wat nu?

    Wanneer jouw bod is geaccepteerd sturen wij jou een mail en daarin vragen wij jouw gegevens op. Op basis hiervan zullen wij de concept koopakte opmaken. Vervolgens mailen wij de concept koopakte naar koper (of eventueel naar jouw aankoopmakelaar) en verkoper(s) ter controle.

    Hierna wordt de koopakte bij ons op kantoor getekend. Na de ondertekening van de koopakte gaan de drie wettelijke bedenkdagen in. Het getekende koopcontract sturen wij vervolgens op naar de door koper gekozen notaris.

  • Wanneer is de koop van een woning definitief?

    De verkoop van de woning is definitief wanneer de drie wettelijke bedenkdagen en de eventuele ontbindende voorwaarden zijn verlopen.

  • Wat houdt de bedenktijd in?

    Na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract door beide partijen heeft de koper nog drie dagen de tijd om zich te bedenken en de koop terug te draaien. Van de drie dagen bedenktijd moeten er minimaal twee dagen geen zaterdag, zondag of een erkende feestdag zijn.

  • Wat zijn ontbindende voorwaarden?

    Bij het uitbrengen van een bod kun je diverse voorwaarden meenemen. De meest voorkomende voorwaarden zijn verkrijgen van een financiering en het uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Bij deze voorwaarden wordt altijd een einddatum afgesproken die in het koopcontract gezet wordt.

  • Wanneer zetten jullie de woning op verkocht onder voorbehoud?

    Als het voorlopige koopcontract is getekend, passen wij de status van de woning aan naar verkocht onder voorbehoud.

  • Wat is informatieplicht/meldingsplicht?

    De verkoper is verplicht om de (potentiele)koper(s) zo volledig mogelijk in te lichten over de woning en alle bijbehorende rechten, plichten en gebreken. Hierbij gaat het om de staat en toestand van de woning.

  • Wat is onderzoeksplicht?

    Een koper heeft als plicht een woning goed te onderzoeken. Er wordt verwacht dat er zorgvuldig en actief te werk wordt gegaan. Dit kan door bijvoorbeeld alle woondossierstukken grondig door te nemen, vragen te stellen aan de makelaar of een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren.

  • Wat is een eindinspectie?

    Tijdens een eindinspectie gaat de verkopend makelaar samen met de koper(s) en eventueel de verkoper(s) de woning nalopen. Er wordt dan gecontroleerd of de woning is opgeleverd zoals afgesproken. Daarnaast worden de meterstanden van de woning opgenomen.

  • Wanneer krijg ik de sleutels van mijn nieuwe woning?

    Wanneer je voor de overdracht hebt getekend op het notariskantoor, ontvang je de sleutels van jouw nieuwe huis.

  • Wat is eigen grond en wat is erfpacht?

    Eigen grond betekent dat je de volledige eigenaar bent van de grond. Erfpacht betekent dat bijvoorbeeld de gemeente eigenaar is van de grond waarop jouw woning of appartement staat. De erfpachtperiode is met een einddatum of eeuwigdurend. Voor het gebruik maken van erfpacht betaal je een vergoeding. Deze vergoedingen noemen we canon. Soms wordt de canon voor een bepaalde periode afgekocht/vooruitbetaald of voor de gehele duur van de erfpachtperiode. Wanneer de erfpachtperiode is verstreken bepaalt de gemeente de nieuwe canon. Afgekocht erfpacht is nog geen eigen grond. Het is meestal wel mogelijk om erfpacht om te zetten naar eigen grond.

  • Wat is het verschil tussen een taxatie en vrijblijvende waardebepaling?

    Voor een vrijblijvende waardebepaling komt een van de makelaars op afspraak bij je thuis langs om de waarde van jouw woning in de huidige markt te bepalen. Een waardebepaling kan niet gebruikt worden voor het afsluiten van een lening. Een taxatie is een officiële waardebepaling bestaande uit een taxatierapport opgesteld door onze taxateur. Een taxatie kan wel gebruikt worden voor het afsluiten van je hypotheek. Aan een vrijblijvende waardebepaling zitten geen kosten verbonden, aan een taxatierapport wel.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Neem dan gerust contact met ons op.