Lagere maandlasten?
Onze klanten beoordelen ons met een 9,4
Header

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op de woningmarkt.

Lagere maandlasten?

Je huis laten taxeren is nog nooit zo interessant geweest! Want wist je dat een taxatie van je woning zomaar eens kan resulteren in een lagere hypotheekrente?

In de huidige woningmarkt met historisch hoge huizenprijzen is er een grote kans dat de waarde van je woning is gestegen. Wanneer je woningwaarde stijgt en je hypotheekschuld daalt, kun je in aanmerking komen voor een lagere “risicoklasse” (verhouding woningwaarde en hypotheekschuld) en dus een lagere hypotheekrente. Je moet dan zelf de waarde van je woning aantonen d.m.v. een taxatierapport.

Het taxatierapport

Eerst nog even terug naar de basis: een taxatie is een berekening door een gevalideerde makelaar-taxateur, waarin de waarde van een woning wordt vastgelegd in een taxatierapport. Een taxatierapport heb je nodig in één van de volgende situaties:

  • Je wilt een nieuwe woning kopen.
  • Je wilt je huidige woning verkopen.
  • Je wilt een hypotheek of (opstal)verzekering af- of oversluiten.
  • Je wilt je hypotheek verhogen voor bijv. een verbouwing.
  • Je gaat scheiden en wil samen met je partner jullie bezittingen en vermogen verdelen.
  • Er is iemand uit je omgeving overleden en je wilt zijn of haar vermogen vaststellen.
  • Je wilt weten hoeveel je bezittingen waard zijn voor de Belastingaangifte.
  • Je wilt de herbouwwaarde van je woning weten.
  • Je hebt bezwaar aangetekend tegen de WOZ-waarde van je woning.

Taxateurs van Kompas Makelaars zijn ervaren, gaan grondig te werk en worden erkend door het NWWI. Om een taxatierapport uit te kunnen werken komen we graag bij jouw (nieuwe) woning langs om zowel de binnen als buitenkant te kunnen beoordelen. De inhoud en oppervlakte van het perceel en de woning, maar ook de functionele indeling, de kwaliteit van de constructie en gebruikte materialen, isolatie en energiezuinigheid(label), ligging, locatie en referenties van vergelijkbare huizen worden door ons in het taxatierapport opgenomen. Daarnaast zijn wij verplicht om contact op te nemen met de gemeente om informatie over het bestemmingsplan en de bodemgesteldheid op te vragen. 

Nadat wij alle informatie hebben verzameld, werken we het taxatierapport voor je uit. Daarin omschrijven we de (onderhoudsstatus van de) woning en omgeving, komen publieke aspecten zoals de afstand tot verschillende voorzieningen aan bod en onderbouwen we ons waardeoordeel. 

Kosten

De kosten van een gevalideerd taxatierapport zijn €750,- incl. BTW en voor appartementen en verbouwde woningen rekenen we €795,- incl. BTW.

Heb je vragen of wil je een taxatie inplannen? Maak dan nu een afspraak!

Guusje

Geschreven door

Guusje van Gils - De Haas

Marketeer bij Kompas

Neem contact op
Lagere maandlasten?