De Woningmarkt in 2024
Onze klanten beoordelen ons met een 9,4
Header

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op de woningmarkt.

De Woningmarkt in 2024

De huizenmarkt is constant in beweging en er gaat dan ook geen dag voorbij dat het niét over de woningmarkt gaat in het nieuws. Maar wat verandert er in 2024? Bij deze hebben we de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje gezet.

Schenkingsvrijstelling

Om te beginnen met een nieuwe regel die zowel impact heeft op de huizenprijzen, als op sommige starters. Tot 2023 kon er namelijk €106.671 belastingvrij worden geschonken aan een ander, mits dit bedrag werd gebruikt voor de aankoop van een woning. Deze regeling, ook wel de jubelton genoemd, werd in eerste instantie geïntroduceerd om de jonge generatie uit de schulden te helpen, maar de laatste jaren werd het meer gebruikt om te overbieden. Met de afschaffing van deze regeling krijgen kopers weer een eerlijke kans op de woningmarkt.

Startersvrijstelling

Nog een meevaller voor starters: de grens voor de startersvrijstelling wordt verhoogd van €440.000 naar €510.000. Kopers die jonger zijn dan 35 jaar en hun startersvrijstelling nog niet hebben toegepast kunnen deze vrijstelling gebruiken bij de aankoop van een woning. Het aankoopbedrag waarbij de overdrachtsbelastingvrijstelling kan worden toegepast mag in 2024 maximaal €510.000 zijn. 

NHG-grens

De grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt van €405.000 in 2023 naar €435.000 in 2024. Neem je ook energiebesparende maatregelen, dan wordt de NHG-grens €461.100. Dit zorgt ervoor dat NHG beschikbaar blijft voor een breed scala aan woningkopers.

Energielabel

Per 1 januari 2024 zal het energielabel van het huis dat je wilt kopen bepalend zijn voor de hoogte van je maximale hypotheek. Met andere woorden, hoe groener je energielabel, hoe hoger je hypotheek. Dit bedrag kan oplopen tot €50.000 extra hypotheek voor een huis met gegarandeerd geen energiekosten.

Ben jij van plan je woning te verkopen en/of een nieuw huis te kopen en ben jij benieuwd wat deze veranderingen voor jou betekenen? Neem dan contact met ons op! Kompas staat voor je klaar met het antwoord op al je vragen.

Guusje

Geschreven door

Guusje van Gils - De Haas

Marketeer bij Kompas

Neem contact op
De Woningmarkt in 2024